Retzef Krav Maga

Jon Bluming

blumingJohannes Cornelius ("Jon") Bluming is een Nederlandse meester in enkele traditionele Japanse vechtsporten (budo) met hoge graden in bojitsu  (4e dan), jaijutsu (4e dan), jodo (4e dan) judo (10e dan, 9e dan Kodokan), karate (10e dan Kyokushin) en kendo (2e dan).
Jon Bluming was een leerling van de pionier van het judo, de tandarts dr. G. F. M. Schutte ("opa Schutte") uit Haarlem. Hij trainde in 1950 aan het Koreaanse Judo College (KYC) in Seoel onder leiding van Choi In-Do en wijdde zich aan de traditionele Koreaanse vechtsport Taegkyeon. Jon nam actief deel aan de aan de Koreaanse oorlog als lid van de VN-strijdmacht en werd enkele malen gewond. Na die oorlog vervolgde hij zijn judo-training in Tokyo op aanbeveling van de gerenommeerde budo-historicus Donn F. Draeger.

In 1958 werd hij toegelaten tot de beroemde Kenshusei, een speciale klas voor de 25 beste leden van het judo-instituut de Kodokan, dat in die tijd onder leiding stond van Kyuzo Mifune. In 1960 eindigde hij op de 3e plaats, achter de latere olympische kampioenen Akio Kaminaga en Isao Inokuna, bij de nationale olympische selectiewedstrijden, waarna hij een intensieve budo-studie begon: nihon-den kobudo onder Ichitaro Kuroda en Takaji Shimizu alsook Kyokushinkai karate onder Masutatsu Oyama, van wie hij meesterleerling werd.
Jon Bluming was in 1964 in belangrijke mate betrokken bij de oprichting van de International Karate Organization (IKO).
Hij was de eerste buitenlander die les gaf in karate in het land van herkomst en bracht het Kyokushinkai karate in Europa (1961).

Op 15 januari 1965 verleende Mas Oyama als erkenning voor zijn verdiensten Jon Bluming de 6e dan Kyokushin karate als eerste niet-Japanse karateka. Op 4 september 1994 werd hij voor zijn inzet voor het internationale karate geëerd met de 10e dan, verleend door de vijf grootste Japanse karate-organisaties. Hij was nationale karatetrainer in Nederland en in België en richtte in 1962 de Nederlandse Karate Associatie (NKA) op, in 1968 de Europeese Karate Organisatie (EKO) en in 1996 na het uittreden uit de IKO de International Budo Kaikan (IBK).
Jon Bluming publiceerde in 1967, samen met mede-auteur Kenji Kurosaki, twee standaardwerken (Kyokushinkai Karate 1/2) en in 1999 zijn biografie: The History of Jon Bluming.

Daarnaast werkte Jon mee aan talrijke, voornamelijk Nederlandse filmproducties : Hoge hakken, echte liefde (1981), De inbreker (1972), Modesty Blaise (1966, UK), Moord in extase (1984), Naakt over de schutting (1973), De Ratelrat (1986, USA), Turks fruit (1973), De Vijf van de Vierdaagse (1974).